Suzuki Spacia Gear

Het verschil zit in de details

Dit is het nieuwe topmodel van Suzuki: de Spacia Gear. Maar voordat u afhaakt of juist overloopt van enthousiasme, is het belangrijk om iets te verduidelijken. De Spacia Gear is het topmodel onder de kei-cars van Suzuki en de Spacia is alleen te koop in Japan. Toch ging Autozine op avontuur met deze exoot en ontdekte dat de Spacia ook van belang is voor Europa. Lees waarom.

Autotest | Suzuki Spacia Gear Het verschil zit in de details

De Suzuki Spacia is een kleine MPV die dankzij slimme packaging ongekend veel ruimte biedt. Het model is alleen in Japan te koop en laat zien welke techniek en vindingen naar Europa komen.

Plus

  • onwaarschijnlijk ruim
  • wendbaar
  • zuinig

Min

  • zijwindgevoelig
  • luide airco die nooit stopt

Conclusie

Wat maakt de Suzuki Spacia Gear interessant voor Europa? In de basis is de Spacia op maat gemaakt voor de Japanse markt. De maatvoering en techniek zijn gekozen om te voldoen aan de kei-car eisen om zo in aanmerking te komen voor fiscaal voordeel. De gebruikte techniek zou in Europa zelfs beperkend (weggedrag / prestaties) of onnodig kostbaar (miniaturisering) zijn en daarom zou de Spacia niet concurrerend zijn buiten Japan.

Wat de Spacia tot een interessant concept maakt, is de "packaging" waarmee Suzuki ronduit verbluffende binnenruimte uit minimale buitenmaten weet te halen. Daarbij introduceert de Spacia nieuwe voorzieningen (stereo-camera, head-up display) die tot nu toe alleen waren voorbehouden aan auto's uit een hoger segment. Heel handig zijn de extra spiegels, waarmee manoeuvreren nog makkelijker wordt. De dakventilator is als het ei van Columbus: zo simpel en doeltreffend dat het verrassend is dat niemand anders hier eerder op is gekomen.

Tenslotte kan de stijl van de Spacia Gear zijn weg naar andere modellen van Suzuki vinden. Met relatief eenvoudige middelen is een schattige auto een avontuurlijke auto geworden en dat kan een Europees model alleen maar beter maken.