Mercedes-Benz SL (2012 - 2021)

Het licht gezien?

"Alleen hij die weet dat hij niets weet, is waarlijk wijs", sprak de filosoof Socrates in een ver verleden. Ruim tweeduizend jaar later is die uitspraak nog steeds actueel. Zo realiseerde ook Mercedes-Benz zich dat de SL dan wel de ultieme flaneer-auto van het merk is, maar dat er altijd ruimte is voor verbetering. Zestig jaar na de introductie van de eerste SL is het daarom nu tijd voor een geheel nieuwe versie.

Autotest | Mercedes-Benz SL (2012 - 2021) Het licht gezien?

De nieuwe Mercedes-Benz SL500 is licht en snel, maar daarmee is het nog geen sportwagen. Daarvoor is de auto te klinisch en te kunstmatig. Wel een heerlijke en exclusieve reisauto.

Plus

  • uiterst comfortabel
  • uitstekend weggedrag
  • zeer snel

Min

  • vormgeving niet harmonieus

Conclusie

Zestig jaar na de introductie van de eerste SL, wilde Mercedes-Benz opnieuw invulling geven aan de term Sport Leicht. Helaas is dat maar deels gelukt. De nieuwe SL is inderdaad lichter dan de vorige generatie en lichter dan de directe tegenstrevers. En alhoewel de SL500 indrukwekkend snel is, is het absoluut geen sportwagen. Wanneer volgas wordt gegeven is de SL wel agressief, maar de ziel ontbreekt. Het blijft allemaal te klinisch en kunstmatig, waardoor de bestuurder zich nooit één voelt met de auto.

Als ultieme geniet-auto is de SL juist zeer geslaagd en nóg beter dan de vorige generatie. Met name de nieuwe dakconstructie met Magic Sky Control is een vondst. De moderne uitrusting, de heerlijke stoelen en de serene rust onder het coupédak zorgen er voor dat reizen met de SL meer dan ooit puur genieten wordt.